El llenguatge Python¶
El llenguatge de programació Python va ser creat per Guido van Rossum a principis dels anys 90.
Python és un llenguatge interpretat, molt adeqüat per a començar a programar, ja que es tracta d’un llenguatge molt potent però amb una sintaxi simple i clara.
Instal·lar Python al nostre computador¶
Aquestos apunts es basen en la versió 3 de Python, encara que la versió 2 encara és mantinguda i desenvolupada, ja que és en la que es basen molts programes escrits en Python. Les instruccions per instal·lar Python en el nostre computador són les següents:
Computadors amb Windows. Vés a la pàgina web https://www.python.org/downloads/windows/ i prem el botó «Latest Python 3 Release». Observa que siga la darrera versió de Python 3 i no de Python 2, ja que aquesta primera és la que utilitzarem en aquest curs.
Computadors amb Ubuntu o altres distribucions derivades de Debian. Obri un terminal i executa l’ordre següent:
sudo apt install python3 idle3
El nostre primer programa en Python¶
És una costum molt estesa que quan algú aprèn a utilitzar un llenguatge de programació el seu primer programa mostre per pantalla el missatge «Hola món!». En Python podem executar programes de dues maneres: en una sessió interactiva o escrivint el programa en un fitxer de text i executant-lo.
Nota
Pots trobar una col·lecció d’exemples d’implementacions del programa «Hola Món!» en diferents llenguatges en la Viquipèdia.
Una sessió interactiva significa executar l’interpret de Python i donar-li les ordres una a una. Per fer-ho, cal seguir les següents instruccions:
Obri una consola d’ordres.
Escriu python3 i prem la tecla de retorn. L’indicador del sistema canviarà a
>>>
. Açò significa que l’interpret està esperant les nostres ordres.Escriu
print('Hola món')
i prem la tecla de retorn. L’interpret respondrà amb el missatge “Hola món”.
Durant una sessió interactiva amb l’interpret les ordres estan precedides per els símbols >>>
i la resposta de l’interpret apareix a continuació sense aquestos símbols. Molts exemples en aquest text els trobaràs també expressats d’aquesta manera.
Utilitza la combinació de tecles Ctrl+D per sortir de la sessió interactiva.
Ara anem a escriure el nostre programa en un fitxer de text que després executarem. Aquestos fitxers de text tenen l’extensió .py i comencen amb una línia que indica al sistema operatiu on es troba l’interpret que ha d’executar el programa. El nostre programa «Hola món» quedaria així:
#!/usr/bin/env python3
print('Hola món')
input()
No et preocupes per el significat de la tercera línia. Serveix per a que, després d’executar el programa, el terminal no es tanque fins que no premem la tecla de retorn.
Per a escriure i executar aquest programa segueix les següents instruccions:
Obri l’editor de textos Gedit, que trobaràs a Aplicacions -> Accessoris.
Desa el fitxer amb el nom
hola_mon.py
.Escriu les tres línies que formen el programa i torna’l a desar.
Amb el navegador de fitxers ves a la carpeta on has desat el fitxer, fes clic amb el botó dret del ratolí sobre ell i tria l’opció Propietats.
Activa el permís d’execució d’aquest fitxer a la pestanya Permisos.
Ara pots executar el programa fent clic doble sobre ell i triant l’opció Executa en un terminal.
Encara que puntualment utilitzarem les sessions interactives per fer proves, la major part dels nostres programes els escriurem en fitxers de text igual que en l’exemple anterior.