Sistemes Operatius¶
Les funcions del sistema operatiu¶
El sistema operatiu és el programari que s’inicia al engegar l’ordinador, i és l’encarregat d’administrar els recursos del computador. El sistema operatiu actúa com a intermediari entre els altres programes, el maquinari i l’usuari.
Algunes de les funcions del sistema operatiu són:
Administrar els usuaris, creant usuaris i assignat contrasenyes, establint els permisos de cada usuari, etc.
Gestionar processos i maquinari, assignant els recursos que necessite cadascun dels programes en execució: temps de processador, memòria, accés als perifèrics, etc.
Mostrar una interficie gràfica que permet a l’usuari comunicar-se amb el computador. Els sistemes operatius disposen d’un sistema de comunicació amb l’usuari anomenat consola, terminal o intèrpret de comandaments. Amb aquest l’usuari pot donar ordres al computador escrivint-les i prement la tecla de retorn. La resposta del computador serà en forma de text. Els sistemes operatius moderns disposen també d’una interficie gràfica d’usuari (GUI) que permet l’utilització de finestres i menús, i que possibilita a l’usuari la comunicació amb el sistema operatiu prement botons amb el ratolí o la pantalla tàctil.
Instal·lació d’un sistema operatiu¶
Ara anem a veure el procés d’instal·lació d’un sistema operatiu. Per realizar aquest procés necessitem un disc d’instal·lació del sistema operatiu. En el sistema operatiu Linux, com que és lliure, aquestos discos es poden descarregar d’internet en forma d’imatges ISO en la pròpia pàgina web de la distribució.
Nota
En el món del programari lliure una distribució de programari és el conjunt format pel sistema operatiu, un seguit de programari amb el qual l’usuari pugui treballar i diferents aplicacions que permeten fer la instal·lació, la configuració i el manteniment d’un sistema informàtic. Actualment hi ha més de 300 distribucions de programari lliure que fan servir Linux com a sistema operatiu, sent les més utilitzades Ubuntu, Debian i Mint.
Moltes de les distribucions Linux són del tipus anomenat LIVE i poden executar el sistema operatiu complet amb interficie gràfica. D’aquesta manera l’usuari pot provar el sistema operatiu i executar programes abans de decidir instalar-lo.
Després de descarregar el fitxer ISO de la distribució l’enregistrarem en un CD, DVD o memòria USB. A continuació introduirem el CD o DVD en el lector o connectarem la memòria USB i reiniciarem el computador.
Per començar el procés d’instal·lació cal configurar la BIOS del computador per a que al engegar-lo s’executen els programes del disc d’instal·lació, i no els del disc dur, ja que en aquest encara no hi ha cap sistema operatiu. Per accedir a la configuració de la BIOS normalment cal premer la tecla Supr en el moment adeqüat durant l’arrencada. Després caldrà indicar el nostre First boot device o el disc des del qual la BIOS tractarà d’arrencar en primer lloc.
Algunes BIOS permeten simplement triar el dispositiu d’arrencada directament prement la tecla F12 durant l’arrencada.
Nota
Si estás instal·lant el sistema operatiu en la màquina virtual que has creat en clase tot aquest procés és innecesari. Simplement engega la màquina virtual i aquesta utilitzarà l’imatge ISO per a carregar el sistema operatiu.
El primer que ens demanarà el programa d’instal·lació és que triem un idioma. A continuació podrem triar entre diferents opcions:
Provar el sistema operatiu sense instal·lar-lo
Instal·lar el sistema operatiu
Instal·lar el sistema operatiu en mode text
Comprovar si el mitjà d’instal·lació té defectes
Comprovar la memòria RAM del computador
Arrencar el computador des del seu disc dur.
Nosaltres triarem l’opció per instal·lar el sistema operatiu.

El sistema operatiu arrancarà i, després d’uns segons iniciarà el programa d’instal·lació.
El programa ens demanarà altra vegada que triem l’idioma, però ja tindrà seleccionat el que hem triat en el pas anterior.
Ara es comprovarà que tenim tot el necessari per fer la instal·lació. L’opció «Baixa les actualitzacions durant la instal·lació» comprova si hi ha programari més actual disponible i, en cas afirmatiu, l’instal·la. Normalment cal marcar aquesta opció, però en aquest cas no ho farem per a que la instal·lació siga més ràpida.
El programa de instal·lació ens oferirà esborrar el disc dur i utilitzar-lo sencer per al nou sistema operatiu. Altres opcions inclouen mantenir si hi ha un sistema operatiu ja instal·lat i triar quin volem utilitzar en cada arrencada.
També podem xifrar el disc i utilitzar volums virtuals. No cal marcar cap d’aquestes opcions.
Quan el programa ens pregunte per la nostra localització el més importat és el fus horari, així que podem indicar «València», però «Madrid» és igualment correcte.
El nostre teclat és espanyol. Comprova que les tecles funcionen correctament inclús amb els caràcters no anglesos com ñ, ç i lletres accentuades. També pots demanar al programa que t’ajude a detectar la disposició del teclat.
Per crear el teu usuari caldrà que indiques el teu nom real, el nom que vols donar a aquest ordinador, un nom d’usuari i una contrasenya.
Pots triar que aquest usuari entre de manera automàtica en engegar l’ordinador o que calgui una contrasenya (En el nostre cas tria aquesta segona opció). També pots xifrar la teua carpeta personal per a que no es puga llegir inclús si perds o et furten el computador.
Ara s’iniciarà la còpia de fitxers als disc dur. Aquest procés tardarà una estona. En acabant el programa et demanarà que re-inicies el computador.
Quan el computador es re-inicie executaràs el teu nou sistema operatiu des del disc dur.